AgroNorsic

Žitarice

Heljdino brašno iz cijelog zrna

Bjelančevine u finom integralnom heljdinom brašnu su kvalitetnije negoli u brašnu od drugih žitarica.
Odlikuje se visokim sadržajem kalija, fosfora, kalcija, željeza, natrija i sadrži mikroelemente jod, cink, brom i fluor.
Bogato je vitaminima kompleksa B, a posebno B1, B2.
Prosječan sadržaj u 100 g brašna: energija 1499 kJ, bjelančevine 12 g, ugljikohidrati 70 g, masti 3 g, vlakna 10 g.
Jača organizam i uklanja umor.
Sadrži mali postotak glutena pa fino integralno heljdin brašno koriste osobe oboljele od celijakije.
Sadrži 8 esencijalnih aminokiselina , od kojih je lizin posebno značajan za rast kostiju i obnavljanje krvi. Sadrži agrimin koji smanjuje rizik od sterilnosti. Bogato je flavonoidima i dijetalnim vlaknima, te lako probavljivo.
Jača memoriju i koncentraciju. Ljekoviti je sredstvo u liječenju povišenog krvnog tlaka i kolesterola, reumatizma, glaukoma.
Smanjuje razinu šećera u krvi i pogodan je za dijabetičare. Idealna je namirnica za osobe s poremećenom probavom, za djecu i starije osobe.
Rutin povećava elastičnost kapilara i poboljšava njihovu propusnostljivost.
Pomaže kod bolesti želuca i crijeva, pri živčanom rastrojstvu, kod malokrvnosti i gojaznosti. Preporučuje se osobama koje imaju masnoće u krvi.
Održava zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomlađuje krvne žile. Pospješuje cirkulaciju krvi. Povećava lučenje mokraće. Smanjuje rizik od raka.

Pirovo brašno iz cijelog zrna

Ovo brašno odlikuje se visokim sadržajem bjelančevina (a sadrži i važne ugljikohidrate -mukopolisaharide), kalija, fosfora, kalcija, željeza, natrija, magnezija, kobalta, bakra i selena.
Bogato je vitaminima E, A, B1, B2, B3, B6, B17. Posebno je po sadržaju vitamina B17.
Bogato je dijetalnim vlaknima. Sadrži glijadin, biljni protein, koji je zbog svoje specifičnosti lako probavljiv te ga mogu koristiti osobe netolerantna na gluten.
Kruh koji sadrži fino integralno pirovo brašno bogatog je ukusa i zadržava svježinu i nekoliko dana.
Prosječan sadržaj u 100 g brašna: energija 1411 kJ, bjelančevine 15 g, ugljikohidrati 70 g, masti 3 g, vlakna 11 g.
Kompleks vitamina B regenerira tkiva, pospješuje razmjenu tvari, sudjeluje u razmjeni masti i aminokiselina, kao i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
Vitamin E (tokoferol) vitamin je mladosti i života, štiti staničnu membranu, antioksidans je koji prevenira kardiovaskularne bolesti i zloćudne tumore.
Vitamin A iz klice vitamin je rasta, popravlja vid, štiti kožu, pomaže u razvoju zdravih zubi i kostiju, nužan je za izgradnju imuniteta.
Vitamin B17 (amygdalin) prvi je promovirao dr. Krebs u liječenju oboljelih od karcinoma.
Mukopolisaharidi imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i jačanju imuniteta. Vlakna reguliraju metabolizam, uspostavljaju hormonalni balans i potpomažu u eliminaciji toksina i teških metala iz organizma.
Idealna je namirnica za djecu, sportaše i starije osobe.

Raženo brašno iz cijelog zrna

Sadrži malu količinu glutena i ima relativno mnogo pentosana koji pridonosi viskozitetu tijesta, zbog čega je raženi kruh gust i žilav. Odlikuje se visokim sadržajem kalcija i željeza, a sadrži i kalij, fosfor, magnezij, cink, mangan.
Bogato je vitaminima E i B kompleksa. Često se koristi u smjesama brašna za integralne kruhove, kao dodatak pšeničnim i kukuruznim kruhovima, kojima podiže hranjivu vrijednost, daje im specifičan puniji okus i znatno produžava njihovu svježinu.
Prosječan sadržaj u 100 g brašna: energija 1482 kJ, bjelančevine 9 g, ugljikohidrati 76 g, masti 1,5 g, vlakna 13 g.
Visok sadržaj vlakana pospješuje probavu, održava normalnu razinu kolesterola i šećera, regulira rad crijeva i održava crijevnu mikrofloru. Prikladno je za dijabetičare. Vlakna smanjuju rizik od raka debelog crijeva i hemeroida te stvaranja žučnih kamenaca.
Mangan je mineral koji sudjeluje u procesima metabolizma i sintezi masnih kiselina prijeko potrebnih za održavanje zdravog živčanog sustava. Održava čvrstoću i zdravlje kostiju, normalnu razinu krvnog tlaka, te potiče optimalan rad štitne žlijezde.
Magnezij ima ulogu u relaksaciji živaca i mišića te održavanju cirkulacije krvi.
Kalcij osigurava tonus mišića i živčanog sustava.
Integralno raženo brašno sprječava bolesti crijeva i sklerozu, potiče cirkulaciju, usporava starenje krvnih žila.
Pogodno je za osobe izložene intelektualnom stresu, trudnice, dojilje, te starije osobe.

Integralno pšenično brašno iz cijelog zrna

Integralno pšenično brašno je bogato glutenom i jedan je od najboljih izvora primarnih bjelančevina. Sadrži klicu u kojoj može biti i do 12% masnoće, a koja jer bogata saharozom i maltozom.
Odlikuje se visokim sadržajem kalija, fosfora, magnezija, kalcija, željeza, natrija. Bogato je vitaminima E, B1, B2, B3, B6, D, K, provitaminom A.
Prosječan sadržaj u 100 g brašna: energija 1486kJ, bjelančevine 13 g, ugljikohidrati 72 g, masti 2 g, vlakna 12 g.
Vlakna reguliraju metabolizam, uspostavljaju hormonalni balans i potpomažu u eliminiranju toksina i teških metala iz organizma.
Vitamin E (tokoferol) vitamin je mladosti i života, štiti staničnu membranu, antioksidans je koji prevenira kardiovaskularne bolesti i zloćudne tumore.
Vitamin A iz klice vitamin je rasta, popravlja vid, štiti kožu, pomaže u razvoju zdravih zubi i kostiju, nužan je za izgradnju imuniteta.
Vitamin B1 regenerira tkiva i nadoknađuje energiju.
Vitamin B2 nužan je za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina.
Vitamin B3 sadrži nikotinsku kiselinu, amid nikotinske kiseline, a regulira razmjenu tvari.
Vitamin B6 sudjeluje u razmjeni masti i aminokiselina, nužan je za funkciju živčanog sustava, djeluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Općenito, integralno pšenično brašno pomaže u oporavku od gastroenteritisa, enterokolitisa, u detoksikaciji cijelog organizma, čišćenju želuca i crijeva, kod nadutosti, grčeva, rastrojenosti živaca, kožnih i srčanih bolesti.

Kukuruzno brašno iz cijelog zrna

Brašno se dobiva mljevenjem cijelog zrna čime su sačuvane važne nutritivne supstancije. Sadrži visok postotak masti koje potječu od klice.
Bogato je vitaminima E, B1, B2, B6, beta -karotenom.
Sadrži minerale: fluor, magnezij, kalcij, željezo, natrij.
Prosječan sadržaj u 100 g brašna: energija 1518 kJ, bjelančevine 12 g, ugljikohidrati 73 g, masti 7 g, vlakna 10 g.
Pomaže u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Posjeduje pojačano antioksidativno djelovanje. Smanjuje kolesterol i šećer u krvi. Poboljšava imunitet i jača stjenke crijeva.
Preporučuje se trudnicama jer sadrži folnu kiselinu prijeko potrebnu za pravilan razvoj živčanog sustava fetusa.
Upotrebljavaju ga oboljeli od gihta, anemije, Alzheimerove bolesti, bronhitisa, depresije, bolova u mišićima, nervoze, nesanice, osteoporoze.

Ječmeno brašno od cijelog zrna

Bogato je vitaminima E, B kompleksa, a u manjim količinama A i D.
Sadrži minerale: fosfor, magnezij, kalcij, kalij, cink, željezo, fluor, selen, bakar.
Prosječan sadržaj u 100 g: energija 1445 kJ, bjelančevine 11 g, ugljikohidrati 74 g, masti 1,5 g, vlakna 10 g.
Jača obrambenu snagu organizma.
Sadrži vitamin B5 koji je prijeko potreban za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina.
Sadrži vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
Minerali selen i bakar važni su sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala. Selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu kolesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.
Smanjuje kolesterol u krvi, što nije slučaj ni s jednom drugom žitaricom.

Facebook